VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Schade door storm: hoe zit het met verzekeringen?

Geplaatst op: 09-02-2020, 10:06:32

Omvallende bomen, waterschade of vliegende dakpannen: storm Ciara die zondag met orkaankracht Nederland zou moeten bereiken, kan aardig wat schade aanrichten. En stormschade wordt lang niet altijd volledig gedekt. Hoe zit dat precies?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Veel verzekeraars delen daarom nu ook al tips. Zorg bijvoorbeeld dat losse spullen zoals tuinmeubilair, trampolines en bloempotten binnen staan. Sluit ramen en deuren goed voordat het gaat waaien. En parkeer de auto bij voorkeur niet onder een boom.

Is er toch schade? Weet bij welke verzekering je kunt aankloppen. Bij schade aan het huis en bijvoorbeeld de schuur moet je je opstalverzekering aanspreken. De inboedelverzekering is er voor losse spullen in het huis en de schuur.

Ook bijvoorbeeld tuinmeubilair valt meestal onder de inboedelverzekering.

Auto

Bij schade aan de auto is een beperkte cascoverzekering (WA+) of een allriskverzekering nodig. Met een WA-verzekering ben je alleen gedekt tegen schade die jij veroorzaakt bij anderen en heb je dus niets om op terug te vallen als er een boom op je auto valt.

Bij stormschade aan je auto heb je waarschijnlijk sowieso een eigen risico.

Het is misschien slim om van tevoren alvast even te kijken naar de polisvoorwaarden van deze verzekeringen, want er zit best veel verschil in.

Een opstalverzekering hanteert vaak een eigen risico bij schade door storm van een paar honderd euro. Het eigen risico is hoger dan bij schade door andere oorzaken.

Bewijsmateriaal

Bij de storm van zondag is het waarschijnlijk niet nodig, maar als je schade hebt door een kleine, plaatselijke storm heeft de verzekeraar soms bewijs nodig.

Stormschade in de buurt kan daarvoor zorgen. Zorg anders dat je weet hoe laat de schade is ontstaan, zodat windmetingen van het KNMI als bewijs kunnen dienen. Veel verzekeraars zien weer met windkracht 7 al als storm, en veroorzaakte schade dus als stormschade.

Heb je schade? Ga niet meteen opruimen, maar maak overal foto’s van en meld je schade bij de verzekeraar. Ga alleen opruimen in overleg met de verzekeraar.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 9 februari 2020 op www.dft.nl

Vorige pagina